Transparency International Romania și Transparency International EU îndeamnă Guvernul României să sprijine principiul transparenței reale în aplicarea Directivei privind raportarea defalcată pe țări (CBCR), în contextul negocierilor tripartite care se derulează în aceste zile.

În acest scop, cele două organizații au transmis luni, 10 mai 2021, o scrisoare deschisă în atenția prim ministrului Florin Cîțu, precum și a miniștrilor Justiției și Finanțelor.

“Credem că Uniunea Europeană poate stabili prin această inițiativă un standard important în materie de transparență corporativă, cu condiția ca informațiile reale raportate defalcat pe fiecare țară să fie făcute publice. Aceasta înseamnă publicarea informațiilor financiare ale companiilor pentru toate țările în care operează, defalcat pe fiecare țară în parte. După cum știți, propunerea Comisiei Europene și textul actual de compromis al Consiliului, impun companiilor multinaționale să dezvăluie datele dezagregate numai pentru statele membre UE și pentru țările de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante. Acest punct al negocierilor va decide dacă Uniunea Europeană va implementa o Directivă bazată pe transparență reală și eficientă, sau o Directivă care va solicita doar de formă o raportare defalcată pe țări”.

Totodată, Transparency International Romania și Transparency International EU arată în scrisoare că “România poate face parte din grupul țărilor care sprijină implementarea unui instrument de tipul CBCR real, eficient și complet, alăturându-se astfel Olandei, Lituaniei și Danemarcei, state care solicită dezagregare la nivel global”.

Textul integral al scrisorii deschise este disponibil mai jos.


  Scrisoare catre Guvernul Romaniei CBCR
Data publicare: 14/05/2021