Peste 100 de reprezentanți din mediul de afaceri, sectorul public și societatea civilă au participat miercuri, 7 octombrie, la a patra ediție a Summit-ului Integritate pentru prosperitate, desfășurat la Zalău. Seria de evenimente organizate de Transparency International România, Griffiths School of Management și Rotary International - Rotary District 2241 România & Republica Moldova au ca scop promovarea integrității ca element cheie al succesului în dezvoltarea sectorului public și mediului de afaceri.
Marian Popa
președintele Transparency International România
La nivel mondial, corupția însuma în anul 2011 3.500 miliarde de dolari. Comparativ, PIB-ul Germaniei a fost de 3.600 miliarde de dolari în același an. Chiar dacă am putea spune că Germania lucrează un an pentru ca întreaga lume să poată da mită, gluma nu permite niciunei persoane să trăiască fără integritate. Da, poti fi prosper și integru simultan.
Corupția în România este între 8 și 11 miliarde de dolari, însemnând o medie pe an de 7% din PIB. Nu exisă niciun minister care are 5% din PIB. Motiv pentru care, deocamdată, cel mai mare “minister” din România este corupția și ține foarte mult de noi să schimbăm acest lucru. (…) Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Dorința aceasta ar trebui să ne anime pe toți în vederea creșterii și dezvoltării unui model de antreprenoriat și afaceri integru.
Andrew Wooding Jones
Director Ashburnham Place, Antreprenor
Corupția are un impact extrem de grav asupra comunității: nepotismul, mita, traficul de influență sunt lucruri care dăunează unei societăți sănătoase. Sunt soluții. Reglementarea guvernamentală poate să aducă o schimbare, dar orice lege are efect doar dacă este și implementată. Mai mult, organizațiile au nevoie de curaj pentru a provoca schimbarea. De aceea, dezbateri ca cea de astăzi sunt foarte importante. Organizațiile se pot încuraja și susține reciproc. Este necesar un parteneriat între societatea civilă, asociații neguvernamentale și administrație care să promoveze integritatea, să provoace schimbarea. Nu doar corupția are un impact asupra comunităților, dar și comunitățile pot avea un impact asupra corupției.
Mihai Talpoș
Managing Partner la Talpos & Partners SRL
În economia sălăjeană, deși sunt companii care au deschis porțile pentru mai mult de 5.000 de sălăjeni, totuși județul deține un loc codaș în top 10 contribuabili la bugetul de stat. Cu toate acestea, localizarea strategică, tezaurul istoric, valoarea adăugată și dorința integrității în toate aceste domenii poate duce Sălajul acolo unde merită din punct de vedere economic.
Sălajul ar trebui să poată stârni la nivelul comunității suficientă energie astfel încât să ne îndreptăm către o integrare individualizată, cu accent pus pe elemente specifice precum multiculturalism, managementul talentelor, fructificarea tezaurului istoric cu care de multe ori nu știm ce să facem, valoarea adăugată a industriilor producătoare și, de ce nu, revenirea la tradiții.
Dacian Palladi
consultant în afaceri
De ce eu ca individ să mă străduiesc să fiu corect și integru dacă firme mari din domeniul auto, farmaceutic, hipermarketuri care au coduri de conduit, consultanți, care au terminat facultăți mari, universități nu o fac? (…) De ce eu ca individ să fiu fraier și să respect regulile? Să vă dau câteva răspunsuri. De frică. De frica legilor omenești, care reglementează comportamentul, instituie sancțiuni, proceduri. Dar și de frică și de dragoste față de cuvântul lui Dumnezeu. Și știu că sună ca o nucă în perete. 90% suntem creștini, toți am vrea să fie minunat, să fim sfinți. Este o chestie de opțiune și de decizie: de la modul în care mă comport acasă, la serviciu. Încă este greu, dar nu imposibil să fii performant trăind corect.