5 Noiembrie 2013, Berlin – Potrivit unui nou raport al Transparency International, cele mai multe țări europene eșuează în protejarea avertizorilor de integritate de represaliile de la locul de muncă,înlăturând prin aceasta un actor important în lupta anticorupție.

Avertizorii de integritate joacă un rol important în demascarea și prevenirea corupției, totuși doar patru țări europene – Luxemburg, România, Slovenia și Regatul Unit – au dezvoltat legi de protecție a acestora, potrivit raportului Avertizarea în Europa. Doar în aceste patru țări un angajat al guvernului sau al unei companii, ce raportează fapte grave , poate fi protejat adecvat de lege, spre a nu fi concediat or hărțuit.

Dintre cele 23 de țări europene cuprinse în studiu, 16 protejează parțial angajații care raportează fapte grave în timp ce restul de 7 nu au deloc sau au legi inadecvate.

“Avertizorii de integritate sunt foarte importanți în lupta anticorupție. Ei își asumă riscuri pe care mulți,dacă nu majoritatea nu sunt dispuși să și le asume și expun delictele pe care puțini sunt interesați sau destul de curajoși să le reclame,” a afirmat Anne Koch, Director Regional pentru Europa și Asia Centrală a Transparency International.

Transparency International solicită țărilor europene să adopte și să impună legi comprehensive de protecție a avertizorilor de integritate,bazate pe standardele internaționale incluzându-le și pe cele dezvoltate de Transparency International. Guvernele și companiile trebuie să susțină avertizarea când dezvăluirile justificate sunt aduse la lumină.

Fără protecție legală solidă și procese sigure de raportare a delictelor, angajații guvernelor și corporațiilor din Europa sunt în pericol de a fi concediați,retrogradați sau hărțuiți dacă expun fapte de corupție sau alte infracțiuni.

În absența unor legi solide de protecție a avertizorilor, scandalurile importante de corupție și dezastrele din Europa care au costat vieți și bani, teoretic ar fi putut fi prevenite sau micșorate dacă angajații ar fi simțit că au protecția necesară pentru a le dezvălui.

Multe legi sunt scrise ambiguu și conțin portițe și excepții. Canalele avansate de publicare pentru avertizorii de integritate lipsesc din diverse legi, precum și o definiția cuprinzătoare a avertizării, garanția de confidențialitate și protecția împotriva defăimării.

Whistleblowing in Europe este un element al efortului global al Transparency International de a pleda pentru drepturile avertizorilor de integritate și de a promova contribuțiile pozitive ale informatorilor. Transparency International și-a condus și combinat eforturile pentru a trece, îmbunătăți, propune sau monitoriza legile avertizorilor de integritate în zeci de țări din întreaga lume.

Whistleblowing in Europe poate fi văzut online la www.transparency.org.ro

Citiți International Principles for Whistleblower Legislation

For daily global anti-corruption updates follow us on Twitter at http://www.twitter.com/anticorruption sau pe Facebook la http://www.facebook.com/transparencyinternational

 

Transparency International is the civil society organisation leading the fight against corruption

Note to editors
Whistleblowing in Europe is Transparency International’s second study on whistleblower protection in Europe. The first study, Alternative to Silence, was released in 2009 and is available here. The new project was supported by the European Commission’s Directorate-General for Home Affairs, Prevention of and Fight against Crime Programme.

Media contact
Berlin
Chris Sanders
E. press@transparency.org
T. +49 30 343820 666


Data publicare: 05/11/2013