Românii consideră că societatea civilă este mai importantă în organizarea dezbaterilor decât preşedintele

- conferinţă de presă 14 mai 2009 –

Astăzi, ora 11,00, la sediul Transparency International România, s-au prezentat primele date din sondajul de opinie realizat de IMAS, în perioada 20 aprilie -8 mai 2009, pe un eşantion reprezentativ. Sociologul Monica Alexandru (IMAS) a prezentat metodologia cercetării, precum şi studiul pilot efectuat înainte de trimiterea operatorilor în teren. Principalele concluzii ale raportului: “Gradul de informare a populaţiei asupra modificărilor din coduri,” după cum a arătat Victor Alistar, director executiv al TI România, sunt:

  • 80% din populaţie nu ştie care sunt modificările codurilor, dar există o mare dorinţă de cunoaştere
  • 82% consideră că trebuie să fie consultaţi înainte de luarea deciziilor
  • 97% vor dezbateri în circumscripţii cu parlamentarii, inclusiv o mare parte dintre bucureşteni
  • Românii consideră că societatea civilă este mai importantă în organizarea dezbaterilor decât preşedintele
  • la afirmaţia preşedintelui că oamenii nu pricep, sondajul relevă că 69% vor să fie consultaţi înainte de promulgare
  • Românii cred, la fel ca oficialii europeni, că larga dezbatere e mai importantă decât termenul de 15 mai
  • Românii nu mai vor ca statul să decidă singur la formularea normelor de organizare socială
  • Aşa zisele dezbateri ale Ministerului Justiţiei nu au avut nici o relevanţă socială (sub 1% din populaţie a fost informată de către această instituţie)
  • Mandatul societăţii civile, dat de către populaţia României, este egal cu cel al Guvernului şi Parlamentului, în privinţa dezbaterilor şi consultărilor pe legislaţie, cea ce ne legitimează, dar ne şi obligă în acelaşi timp
  • Majoritatea informaţiilor despre coduri sunt recepţionate din media, care nu poate face munca celor plătiţi din bani publici

Victor Alistar a declarat în final: “Parlamentul a luat o decizie înţeleaptă prin asumarea proiectelor ieşite din comisia specială şi supunerea lor spre dezbatere publică, înainte de procesul de legiferare. Asta arată că Parlamentul ales uninominal s-a întors pentru prima dată către cetăţean, în detrimentul agendelor de partid. Este cu atât mai surprinzător că decizia a fost luată ieri, înainte de apariţia sondajului care confirmă această solicitare majoritară şi expresă a societăţii”.

Mâine, ora 11, tot la sediul TI România, se vor prezenta datele centralizate privind opţiunile populaţiei pe aspecte din Codul Civil şi Codul Penal. Aceste date infirmă presupoziţia politicienilor că cetăţenii nu ştiu ce vor.

descarca sondajul (pdf)

metodologie sondaj (pdf)

 

Transparency International România

Persoana de contact: 
Victor Alistar – Director Executiv, Transparency International Romania
(victor@transparency.org.ro).


Data publicare: 14/05/2009