Raportul de cercetare Business Integrity Country Agenda (BICA) - temă de discuție în cadrul videoconferinţei “Guvernanța Corporativă – de la buzzword la pilon definitoriu pentru dezvoltarea sustenabilă”, organizată miercuri, 28 octombrie 2020, de AmCham Romania în parteneriat cu ZF.

TI-Romania a fost reprezentată în cadrul evenimentului de Victor Alistar, membru Consiliul Director al TI-Romania, care a adus în dezbatere două dintre soluțiile incluse în raportul de cercetare BICA: crearea unui Registru Național de Conformitate și Certificarea de Integritate pentru companii.

 

Prezentăm mai jos câteva dintre aspectele semnalate de Victor Alistar în cadrul videoconferinței AmCham.

“Raportul BICA arată că de fapt în România este o problemă de mediu, nu de bune exemple. Sunt foarte multe situații în care identificăm o bună practică deja acomodată la mindset-ul românesc. Raportul BICA este realizat cu finanțarea BERD și a fost gândit să fie în paralel o analiză a mediului de afaceri din România și Serbia, România pentru că e membră UE, are un set de standarde pe care trebuie să-l respecte, iar Serbia pentru că e țară candidată, deci sunt în urma din punct de vedere al reglementărilor, ca spațiu cultural însă suntem două state similare”.


 

“Cel mai important lucru pe care l-am observat în urma cercetării este că avem o problemă serioasă privind asumarea. Percepția generală este aceea că sectorul public este cel mai prost reglementat. Din cercetare reiese că acesta obține 67 de puncte din 100, sectorul de afaceri - sub 30 de puncte, iar sectorul neguvernamental și mass media obțin aproximativ 30 de puncte. Deci, exact invers față pe percepția majoritară, de aceea este o problemă de mediu, iar dacă mergem pe ideea de dezvoltare sustenabilă, nu se poate face abstracție de țintele pe care vrem să le atingem în următorii 5-10-15 ani, dar în același timp trebuie avut în vedere și care sunt factorii care contribuie la atingerea țelurilor respective”.

Soluții pentru o dezvoltare sustenabilă a mediului de afaceri:

  • Registrul Național de Conformitate

Una dintre recomandările BICA se referă la crearea unui Registru Național de Conformitate, o soluție care ar putea să răspundă cu succes dificultăților pe care companiile mici și mijlocii le au în încercarea de a fi la zi cu toate cerințele din partea statului, ale inspecțiilor administrative, structurilor de licențiere

Un Registru Național de Conformitate presupune ca, pe un portal public, gov.ro, de exemplu, structurile de reglementare, monitorizare și inspecție să stabilească și să urce obligațiile de conformitate, astfel încât unui antreprenor să îi fie clare normele pe care trebuie să le respecte și să perceapă concret faptul că integritatea și onestitatea sunt o investiție de lungă durată.

  • Certificarea de Integritate

O altă recomandare BICA se referă la Certificarea de Integritate, realizată de asociațiilor de business, sau chiar de către stat, și care ar trebui să meargă de la zona formală la zona de adaptare a mediul românesc la ideea de autogestiune a industriilor. Nu este suficient să avem mecanismul ISO sau mecanismul CAF. Este nevoie de mai mult, în direcția schimbării comportamentelor și mentalităților.

Trebuie să punem în spatele acestor comportamente nu teama, frica de control, ci beneficiul intrinsec al integrității. De exemplu oferirea de puncte în plus în procesele de achiziții publice companiilor care au eticheta de afacere curată.

Integritatea devine astfel o investiție palpabilă, ca să compenseze dilemele etice și comportamentele corupte, ducând la izolarea și disoluția acestora din urmă.


 


Data publicare: 28/10/2020