La 27 de ani de la Revoluţia din 1989, Romania se pregăteşte pentru cea de-a şaptea ediţie a alegerilor parlamentare democratice. În acest context Transparency International România invită deopotrivă alegători şi aleşi la o retrospectivă vis-a-vis de valorile şi idealurile naţionale şi face apel la parcurgerea procesului electoral din data de 11 decembrie 2016 cu maximă responsabilitate pentru impactul acestuia pentru dezvoltarea sustenabilă a României.
Pluripartitismul este expresia diversităţii unei naţiuni şi demonstrează sănătatea unui stat democratic, iar pluripartitismul parlamentar asigură reprezentarea în forul legislativ a tuturor doctrinelor politice.
În aceste condiţii, facem apel la candidaţii care vor deveni membri ai Parlamentului în urma alegerilor din data de 11 decembrie 2016 şi care vor defini majoritatea parlamentară care va desemna noul Cabinet, indiferent de culoarea politică a acestuia, să asume un program de guvernare care să ofere societăţii româneşti o infrastructură legislativă şi instituţională eficientă care să asigure cadrul pentru derularea activităţilor economice în condiţii de performanţă şi cu protejare a interesului public şi a drepturilor cetăţeneşti.
Transparency International România invită viitorul Guvern să includă în programul de guvernare un obiectiv privind construcţia unei culturi organizaţionale şi sociale bazate pe integritate, ca obiectiv fundamental pentru îmbunătăţirea guvernării şi responsabilităţii publice. Consolidarea integrității publice este o responsabilitate comună a guvernanţilor şi a celor guvernaţi, unde integritatea reprezintă:
- Transparenţa materializată în informarea corectă a opiniei publice și a părților interesate cu privire la ce are de gând să facă
- Consecvenţa, predictibilitatea și verticalitatea acestuia de a face ceea ce a asumat că va face
- Responsabilitatea atât legală cât şi socială care presupune asumarea responsabilităţii pentru deciziile şi acţiunile sale şi consecinţele acestora
Lupta împotriva corupţiei şi consolidarea integrităţii publice reprezintă un element cheie în asigurarea atât a competitivităţii României cât şi a dezvoltării sustenabile a ţării din punctul de vedere social.
Apreciem că în contextul global economic și de securitate este absolut necesar ca societatea românească să își definească prioritățile ce decurg din contractul social și să își întărească capacitatea de competitivitate. Integritatea publică și în mediul de afaceri, și satisfacția actorilor sociali față de actualul sistem de organizare și decizie sunt cheie pentru capacitatea comună de răspuns ca societate, economie și stat la provocările zilei.
Apelul lansat astăzi, 9 decembrie 2016, de Ziua Internaţională de luptă Împotriva Corupţiei este un apel la conștiință, la responsabilitate și la atitudine pro-activă a celor care împărtășesc valorile democratice și ale statului de drept și care își doresc O Românie onestă, fără corupție!