Domeniul achizițiilor publice este unul dintre cele mai lipsite de transparenţă în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, reiese din European Capital Cities´ Transparency, elaborat de Transparency International Slovacia. Alte arii în care PMB înregistrează carenţe în ceea ce priveşte transparenţa informaţiilor de interes public sunt cele privind: voturile consilierilor municipali, salariile încasate de primar și consilieri, agenda primarului și registrul de lobby.

European Capital Cities´ Transparency este un proiect pilot implementat de TI Slovacia prin care este analizat modul în care primăriile din 26 de capitale europene respectă dreptul cetăţenilor de a avea acces la informaţii de interes public. Mai exact, au fost analizate tipurile de informaţii pe care primăriile respective le pun la dispoziţia cetăţenilor cu privire la modul în care sunt cheltuiţi banii contribuabililor, activităţile derulate de primari şi consilieri, inclusiv modul în care aceştia votează diferite decizii.

 

Unul dintre domeniile analizate este cel privind achiziţiile publice, mai exact dacă datele privind achiziţiile publice realizate de primării în anul 2018 sunt disponibile pe site, însemnând minimum o centralizare cu denumirea achiziţiei, numele firmei câştigătoare, preţul şi data la care a fost atribuit contractul. Primăria Municipiului Bucureşti nu afişează pe site-ul oficial astfel de informaţii. Spre comparaţie, 19 dintre cele 26 de primării monitorizate au acest tip de informaţii disponibile pe site, ori redirecţionează vizitatorii site-ului pe o platformă externă unde sunt disponibile informațiile respective.

Cercetarea cuprinde un set de 14 indicatori, dintre care 12 bazați pe date găsite online, pe site-urile oficiale ale primăriilor analizate. Ceilalţi doi indicatori constau în verificarea gradului în care primăria răspunde solicitărilor primite din partea cetățenilor care cer informații de interes public.

Rezultatele obținute în urma cercetării sunt centralizate astfel:

• roșu – nivel scăzut de transparență (obținerea unui scor mai mic de 50% din punctaj);

• portocaliu – nivel mediu (scor între 50% și 75%);

• verde – nivel înalt al transparenței instituționale (mai mult de 75%).

În clasamentul general, Primăria Municipiului Bucureşti obține un scor de 50% în ceea ce priveşte transparența instituțională în relaţia cu cetăţenii.

Mai multe informații pot fi consultate în raportul integral: European Capital Cities Transparency.



Data publicare: 27/08/2019