Transparency International Romania continuă seria de conferinţe prin care promovează inte-gritatea ca element cheie al succesului în dezvoltarea mediului public și privat. Reprezentanţi ai mediului de afaceri local, din sectorul public dar şi studenţi din cadrul Facultăţii de Științe Juridice și Științe Economice Constanța s-au întâlnit joi, 24 noiembrie 2016, în Aula Universității Spiru Haret din Constanța, la o nouă ediţie a Summitului de Integritate pentru Prosperitate.
Conferinţa regională a fost o bună ocazie pentru a discuta despre politicile anticorupţie în mediu de afaceri românesc şi în societate în ansamblu, o atenţie specială fiind acordată dezbaterilor pe marginea rolul pe care sistemul judiciar îl poate avea pentru prevenirea corupţiei din mediul de afaceri.
Conferinţa regională este parte a proiectului “Creșterea rolului sistemului judiciar în preveni-rea corupției în mediul de afaceri”, finanţat din FONDUL PENTRU RELAŢII BILATERALE. Prezentăm câteva dintre cele mai importante idei expuse în cadrul Summitului de Integritate pentru Prosperitate.
Conf. Univ. Dr. Victor Alistar, Director Executiv Transparency International România
”Când nu am scopuri nobile în afaceri, sunt o persoană induvidualistă. Integritatea înseamnă sa ne fundamentam deciziile și actiunile pe valori care permit dezvoltarea tuturor oamenilor.”
Marian V. Popa, Director Deutsche Bank Global Technology Center România
“Schimbarea unei societăți dureaz și trebuie să ne ocupam de acest lucru chiar dacă schimbarea apare mult după ce noi nu o să mai fim.[…] Eu nu fac advocacy pentru integritate din punct de vedere moral. Eu fac advocacy din punct de vedere material. O estimare arată că în România se fură anual 10 miliarde de euro!”
Conf. Univ. Dr. Dan Botică, Universitatea Emanuel Oradea
”Cuvântul integritatea vine din Latina de la integer care înseamnă întreg,complet. De aceea, integritatea este o valoare care nu afectează doar relațiile de la locul de muncă, dar și relația de dintre oameni.
Daniel Sîrbu, Manager Studioul Teritorial de Radio Constanța din cadrul SRR
Discutând despre integritate și transparență in mass-media, Daniel Sârbu afirmă că: ”Printurile dispar, radioul nu mai are aceeași rată de penetrare de acum câțiva ani, iar cand vine vorba de televizor, deschizi televizorul cu ideile tale și îl închizi convins de ideile altuia.„