Parlamentul Euopean a adoptat noi măsuri prin care marile companii multinaționale, înregistrate cu sediul central în Uniunea Europeană, vor fi nevoite să dezvăluie detalii privind plata taxelor și impozitelor către statele în care activează. Votul oferă Parlamentului un mandat neechivoc să negocieze detaliile acestei legislații cu Președinția Consiliului Uniunii Europene, deținută de Luxemburg începând cu 1 iulie. Majoritatea membrilor PE au votat în favoarea amendamentelor la Directiva privind drepturile acționarilor, prin care corporațiilor multinaționale li se solicită raportarea publică, defalcată pe țări, a unor informații financiare.

„Acest vot dovedește larga susținere pentru deschiderea cutiilor negre ale finanțelor companiilor multinaționale”, a declarat Carl Dolan, Directorul Transparency International UE. „Toate privirile sunt îndreptate asupra Președinției de la Luxemburg pentru a se asigura că această măsură elementară de transparență corporativă va deveni lege”.

Amendamentele la legea propusă sunt menite să îmbunătățească standardele de guvernare corporativă în companiile europene și să promoveze o mai mare transparență fiscală prin obligativitatea companiilor multinaționale de a dezvălui cifrele cu privire la nivelul profitului, taxele și impozitele plătite, veniturile generate, precum și numărul angajaților din fiecare țară în care există filiale. În prezent, companiile multinaționale raportează operațiunile desfășurate într-un raport global consolidat, fără modalitatea de a deosebi contribuțiile companiei către fiecare țară în parte.

Transparency International a documentat stadiul precar al transparenței corporative într-o serie de rapoarte referitoare la Transparența în Raportarea Corporativă, care evaluează practicile de raportare a 124 cele mai mari companii listate public, cu privire la programele anticorupție și pachetul lor de acțiuni, dar și publicarea defalcată pe țări a informațiilor financiare cheie. Potrivit acestui raport, 81% (101 din 124 de companii) au obținut un scor sub 5 dintr-un maxim de 10 posibil, într-un sistem general de ierarhizare a transparenței raportării corporative. În același timp, 73% (90 din 124) au eșuat să dezvăluie orice informație referitore la plata taxelor și impozitelor în țările străine în care operează.

Pentru mai multe informații accesați: 
Transparency International România a solicitat eurodeputaților votarea Directivei privind Drepturile Acționarilor (2014/0121-COD)

Transparency International a lansat raportul privind transparența în raportarea corporativă: Transparency in Corporate Reporting (TRAC) 

Newsletter Transparency International Romania 11, 2015: Transparența corporativă în spațiul european

Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactați:
TRANSPARENCY INTERNATIONAL EU OFFICE
CARL DOLAN - Director

+32 (0) 2 893 24 55
cdolan @ transparency.org

TRANSPARENCY INTERNATIONAL ROMĂNIA
+40 316 606 000
office @ transparency.org.ro

 


Data publicare: 08/07/2015