Workshop cu societatea civilă pe tema avertizării de integritate
Transparency International Romania implementează în perioada Martie 2024 - Februarie 2026 proiectul Legitimitate și responsabilitate pentru o mai bună protecție a avertizorilor de integritate – LAW, în cadrul căruia organizează, printre altele, o serie de workshop-uri privind avertizarea de integritate dedicate reprezentanților societății civile.
Primul workshop din această serie a avut loc pe 17 iulie 2024, în București, la sediul TI Romania, și a reunit reprezentanți ai zece ONG-uri care activează în domeniul protecției mediului, protecției cetățeanului, promovării democrației și implicării civice, promovării drepturilor femeilor și minorităților etnice, precum și organizații care fac advocacy pentru lupta împotriva corupției și îmbunătățirea instrumentelor de creștere a integrității.
Principalele subiecte abordate au fost rolul societății civile în demersurile făcute de potențialii avertizori de integritate, conform noii legislații în vigoare privind protecția acestora; importanța avertizărilor de integritate într-o societate democratică; bune practici la nivel european privind gestionarea avertizărilor de integritate și protecția avertizorilor.
Legea nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public este legea prin care a fost transpusă la nivel național Directiva (UE) 2019/1.937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Conform legislației, Agenția Națională de Integritate are rol de canal extern de raportare, primește și soluționează raportări referitoare la încălcări ale legii în domeniul său de competență.
Proiectul Legitimitate și responsabilitate pentru o mai bună protecție a avertizorilor de integritate_LAW este implementat de Transparency International Romania în parteneriat cu Agenția Națională de Integritate și Transparency International Bulgaria, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană.
Workshop-uri similare vor avea loc în Bulgaria de-a lungul derulării proiectului, precum vor fi organizate în ambele țări și alte activități de învățare – precum programe de training pentru experți în domeniu și seminarii pentru studenții facultăților care pregătesc viitori experți în drept și administrație publică.
Prin activitățile și rezultatele așteptate, proiect LAW își propune să contribuie la eforturile naționale și ale Uniunii Europene de a susține și proteja avertizorii de integritate și totodată de a consolida capacitatea autorităților naționale și a practicienilor din domeniul dreptului în asigurarea căilor legale de protecție a avertizorilor de integritate. Mai multe informații despre proiect găsiți aici.
Proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin Comisia Europeană - Programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CEDV)