>

Comunicat de presă

Europarlamentarii trebuie să susțină integritatea

Principalii candidați din şapte partide politice europene au semnat angajamentul Transparency International.

9 Aprilie 2019, Bruxelles

 

Înainte de alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, Transparency International lansează un angajament prin care îndeamnă candidații la europarlamentare să își afirme sprijinul pentru o Uniune Europeană cu o politică de integritate reînnoită.

Stand up for Integrity face apel la potențialii membri ai Parlamentului European să facă din etică și transparență fundamentul viitoarelor lor activități parlamentare. Pe lângă susţinerea propunerii noastre de politică publică, semnatarii se angajează să respecte și următoarele acțiuni specifice:

  • Publicarea detaliilor cu privire la utilizarea indemnizațiilor, acceptarea întâlnirilor doar cu lobbiști înregistrați și publicarea online a întâlnirilor cu aceștia;
  • Să se distanțeze după plecarea din Parlamentul European. În sensul că deputații europeni nu vor face lobby pentru o organizație din Registrul de transparență al UE în timp ce primesc indemnizația tranzitorie;
  • Sprijinirea creării unui organism independent pentru supravegherea etică, în vederea monitorizării conflictelor de interese.

"Este imperativ ca viitorii noștri europarlamentari să își asume personal responsabilitatea pentru o conduită bazată pe transparență și integritate. Cu  valori democratice aflate sub atac în multe părți ale Europei, Parlamentul European trebuie să fie un model de politică deschisă și responsabilă, condus cu cele mai înalte standarde de integritate. Parlamentul a făcut pași importanți în această direcție în ultimii cinci ani, dar mai sunt multe de făcut", a declarat Carl Dolan, directorul Transparency International EU.

În plus, campania stabilește patru priorități ale politicii anticorupție pentru a fi aprobate atât de către potențialii membri ai PE, cât și de candidații principali, aşa numiţii capi de listă (sau Spitzenkandidaten). Aceştia din urmă sunt nominalizați de către partidele politice europene pentru funcția de președinte al Comisiei Europene și vor juca un rol vital în protejarea drepturilor fundamentale și supravegherea reînnoirii democratice în Uniunea Europeană.

Până în prezent, 14 candidați eligibili desemnaţi de Partidul Popular European (EPP), Partidul Socialiştilor Europeni  (PES), Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Partidul Verzilor Europeni, Partidul Stângii Europene, Alianţa Liberă Europeană (EFA), DiEM25/Primăvara Europeană s-au angajat să sprijine prioritățile Transparency International în ceea ce privește consolidarea statului de drept, prevenirea intrării în UE a indivizilor corupți și a banilor iliciți ai acestora, sprijinirea unui organism independent de etică al UE și sprijinirea transparenței legislative. Textul integral al acestor priorități poate fi găsit aici.

"Corupția este unul dintre cele mai mari obstacole în calea realizării unei Uniuni Europene construite pe domnia legii, cooperare democratică și justiție socială. Prin urmare, solicităm viitorului președinte al Comisiei Europene să ni se alăture și să pună integritatea în centrul a tot ceea ce face și reprezintă UE", a continuat dl Dolan.

Solicitările și sugestiile de îmbunătățire pe care Transparency International le propune se bazează pe o experiență de 25 de ani în combaterea corupției, atât în Uniunea Europeană, cât și în afara graniţelor UE. Încurajăm candidaţii la alegerile pentru Parlamentul European să viziteze www.transparency.eu/euelections2019 pentru a semna angajamentul și pentru a susține integritatea în Europa.

#END#

Notă pentru editori:

Candidaţii care au semnat până în prezent angajamentul:

  • Manfred Weber, Partidul Popular European (EPP)
  • Frans Timmermans, Partidul Socialiştilor Europeni(PES)
  • Margrethe Vestager, Violeta Bulc, Guy Verhofstadt, Emma Bonino, Nicola Beer, Katalin Cseh and Luis Garicano, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE)
  • Ska Keller and Bas Eickhout, Partidul Verzilor Europeni
  • Violeta Tomič, Partidul Stângii Europene
  • Oriol Junqueras, Alianţa Liberă Europeană (EFA)
  • Yanis Varoufakis, DiEM25/Primăvara Europeană

Disclaimer: Candidații se angajează să acționeze în vederea atingerii obiectivelor și să le pună în aplicare în deplină conformitate cu cadrul juridic al Uniunii Europene, inclusiv prin separarea puterii între instituții.


 

 

Stand up for Integrity

Eu Elections Pledge 2019


Sign the pledge

 

If you are a Candidate for the 2019 European Elections and you want to register your interest in supporting Transparency International’s 2019 Elections Pledge “Stand Up For Integrity” please fill in the form below. Once your request to support has been received, someone from our organisation will be in touch.

 

If you have any questions or experience any issues with your submission, please contact Matilde Manzi.


Data publicare: 09/04/2019