Transparency International Romania a organizat pe data de 29 aprilie 2010 dezbaterea publică dedicată "Politicii publice pentru asigurarea continuităţii Agenţiei Naţionale de Integritate".

Înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate a reprezentat un moment esenţial în eforturile României de combatere a corupţiei, acoperind un vid instituţional şi normativ în aplicarea legislaţiei privind conflictele de interese, situaţiile de incompatibilitate şi control al averilor.

Astăzi, la aproape 3 ani de la adoptarea Legii nr. 144/2007, experienţele care au marcat existenţa Agenţiei, dar mai ales efectele Deciziei Curţii Constituţionale din data de 14 aprilie 2010 reclamă formularea unei noi politici publice în domeniu, care să răspundă în mod neechivoc atât nevoii de asigurare a unui mecanism centralizat menit să securizeze procesul de adoptare a deciziei în spaţiul public, cât şi să ofere suficiente garanţii privind respectarea drepturilor omului.

Transparency International Romania a subliniat in cadrul acestei dezbateri cele trei solutii pe care le propune (prezentare TI-RO):

  1. Instituirea în mod neechivoc a unui regim de drept public în materia condiţiilor de exercitare a funcţiilor şi demnităţilor publice, care să poată, în condiţiile principiului proporţionalităţii, să limiteze expres şi prin lege anumite drepturi şi libertăţi.
  2. Reglementarea în acest sens a unui regim contravenţional mai clar în privinţa regimului de declare a averilor şi intereselor, precum şi a incompatibilităţilor concrete care să interzică alte surse de venit decât salariul/ indemnizaţia, în vederea realizării raportului de concordanţă cu prevederile art. 44 (9) din Constituţie.
  3. Stabilirea unor prevederi exprese, concrete şi detaliate, care să garanteze că instituţia nu va (mai) derapa de la misiunea sa instituţională, în sensul încălcării drepturilor nepatrimoniale ale persoanelor verificate.

 

Pentru mai multe informatii puteti consulta minuta dezbaterii.


Data publicare: 29/04/2010