• Scopul proiectului este de a realiza protecţia avertizorilor de integritate, care semnalează cu bună-credinţă încălcări ale legii, ale codurilor deontologice sau ale altor norme juridice, în cadrul instituţiilor publice în care lucrează sau au lucrat, precum şi de a monitoriza implementarea procedurilor prevăzute de Legea nr. 571/2004 în cadrul acestor instituţii.
  • Reducerea coruptiei prin: practici ale mediului de afaceri din Romania axate pe standardele internationale pentru managementul calitatii si control intern si procese transparente de achizitii publice, organizate conform Principiilor TI pentru Prevenirea Mitei.
  • Evaluarea percepţiei magistraţilor asupra independenţei sistemului judiciar, în vedera adoptării unor măsuri eficiente pentru consolidarea independenţei şi responsabilităţii magistraţilor şi eliminarea aspectelor negative care se manifestă la nivelul sistemului de justiţie din România.
  • Proiectul urmăreşte conştientizarea benefiiciilor unui comportament integru în licee, atât din partea profesorilor şi a personalului administrativ, cât şi din partea elevilor şi a părinţilor acestora.
  • Exportarea expertizei TI-Ro catre filiale din alte ţări. Realizarea unui manual de implementare a unui centru de consiliere şi advocacy anticorupţie (ALAC). Proiectul s-a desfășurat în perioada 8 decembrie 2004 -15 ianuarie 2005.
  • Scopul principal al proiectului este sa genereze atitudinea de respingere a micii coruptii la nivelul unui grup tinta cuprinzand tineri intre 15 si 24 ani. Proiect implementat de Fundatia Concept, in parteneriat cu TI-Romania, Teatrul pentru Copii si Tineret ARIEL, Asociatia de Comunicatii prin Cablu, OOPS Media, Asociatia Editorilor de Presa On-line.
  • Scopul principal al proiectului este sa mobilizeze cetatenii sa participe la eforturile anti-coruptie astfel: sa faca usor accesibile publicului informatiile referitoare la drepturile pe care le au cetatenii; sa ofere sfaturi juridice asupra modului in care se pot inainta plangerile in cazurile de gestiune frauduloasa a fondurilor publice sau in cazurile in care cetatenii sunt victime ale (sau iau cunostinta despre) coruptiei. sa permita cetatenilor sa actioneze impotriva coruptiei prin realizarea unor campanii de informare. Aceste campanii vor include producerea de brosuri sau ghiduri pentru cetateni si vor oferi informatii practice si sfaturi la niste intrebari concrete, de genul "Cum sa lupti impotriva coruptiei din administratia financiara". sa deschida dialogul cu institutiile publice pentru a sustine infiintarea unor mecanisme de raspuns capabile sa rezolve plangerile cetatenilor.